ŽovnekTurobno, megleno jutro. Z vrtenjem po kuhinji preganjam dolgčas, kar opazim spremembo – zunaj postaja vedno svetleje! Sonce se počasi prebija skozi meglo in moj nemirni duh že začne lobirati pri boljši polovici za kratek izlet… Takoj, ko sonce dokončno prežene meglo, sedimo v naši ‘ce-petki’ in se vozimo proti Braslovščam. Tokrat je cilj Žovneški grad.

Priporočeni ogledi: Žovneško jezero, grad Žovnek, Braslovče in Braslovško jezero

Dostop: s Štajerske avtoceste skrenete na izvozu Šentrupert, v Parižljah zavijete levo proti Žovneškem jezeru. Sledite smerokazom za grad Žovnek. Priporočam, da pustite avto nekje ob cesti za Žovneškim rezerom (ko je cesta že makedamska) in greste naprej peš. Brez skrbi, ni daleč in ni naporno (cca 20 minutni sprehod po makedamski cesti).

Žovneško jezeroCesta proti Žovneškemu gradu pelje ob Žovneškem jezeru. Jezero je umetnega nastanka. Ustvarili so ga leta 1978 z zajezitvijo potoka Trnavica. Ko je višina jezera najvišja, je globoko kar 7 metrov, pokriva pa površino 78 ha. Tokrat se nam jezero ni pokazalo v najlepši luči… Prvi stavek, ko smo se peljali ob jezeru, je bil – ‘Nekdo nam je ukradel jezero!’. Jezero je bilo na pol prazno (ker se štejem za optimistko bi morala reči na pol polno, pa tokrat ne morem). Videlo se je jezersko dno polno mulja. Jate sivih čapelj so stale v plitvini in čakale na lahek ulov. Vsakih nekaj sekund je jezersko gladino predramil skok kakšne velike ribe v plitvini. Zanimiv prizor, a prav nič romantičen. Še dobro, da nismo bili prvič tu. Prejšnjič se nam je jezero pokazalo v vsej svoji veličini. Pred leti sva se v njem celo kopala… hm, najbrž je to celo prepovedano… pa naj še kdo reče, da mladost ni norost.

Žovnek skozi listjeMalo dalje od jezera zapeljemo na makedamsko cesto. Peljemo se le še tako daleč, da poiščemo dovolj širok prostor, kjer pustimo avto in jo peš mahnemo dalje po cesti. Ne daleč naprej se nam skozi jesensko obarvane krošnje dreves pokaže grad Žovnek.

Glede na to, da se grad nahaja na 409 metrih nadmorske višine, se nismo mogli povzpeti prav visoko. Pa še po bližnici skozi gozd smo šli, tako da smo bili na dvorišču gradu kot bi mignil.

Vhodni stolpŽovnek menda sodi med najstarejše gradove na Slovenskem. Vstopili smo pri južnem stranskem vhodu namesto skozi glavni vhod pod vhodnim stolpom, ki je trenutno v fazi obnove in že ima lepo obnovljen grajski portal z dvema vhodoma. Grad so varovali  do 9 m široki jarki. Čezenj je peljal nekoč dvižni lesen most, zdaj pa so zgleda verige tu le za okras.

Kot Žovneški smo se sprehajali po gradu in se predajali domišliji na klopci ob markantnem okroglem stolpu Bergfriedu s 3 m širokimi zidovi. Dva prijetna gospoda, ki sta obnavljala stolp sta nas povabila bliže. Povzpeli smo se lahko na vrh stolpa, kjer smo se res počutili kot graščaki :-). Povedala sta nam še nekaj zanimivosti o gradu, njegovih prebivalcih in grajskih mlinih v bližini. Delovala sta kot turistična vodiča preoblečena v zidarja…

Žovnek Nazaj smo šli vsak po svoji poti – ati in hči po isti, po kateri smo prišli, midva s sinom pa po malo daljši, a lepi gozdni poti po grebenu hriba v dolino. Čeprav bi bilo zanimivo najti še mlin, kjer so mleli pšenico za Žovneške gospode… Mogoče se naslednjič povzpemo navzgor ob potoku Trnavica, pa ni vrag, da ne bomo prišli do njega ali njegovih ostankov.

Tistim, ki boste do Žovneka prišli bolj od daleč, priporočam tudi ogled Braslovč, katerega prve omembe segajo v leto 1140,  že v času Celjskih grofov pa si dobile trške pravice in svoj grb.  Nadaljujte s sprehodom okoli Braslovškega jezera, kjer lahko uživate v miru, sami s svojimi mislimi. Ustavite se lahko na kakšni izmed 18 klopi ob njem (toliko sta jih naštela M in N, mogoče pa sta kakšno zgrešila). Zanimivost teh klopc je, da jih ima kar nekaj pripeto ploščico z imenom njenega ‘stvarnika’. Turistično društvo Braslovče je namreč v lanskem letu povabilo vse občane k sodelovanju pri postavljanju klopi okoli jezera. Vsak, ki je želel, si je lahko ob jezeru postavil svojo klop in jo poimenoval, kakor je želel. Mogoče ponudba še vedno velja…

Kakorkoli – ob tako prijetnem izletu se bo dan vse prehitro prevesil v večer… Vsem, ki vas morebiti navdušimo za ta izlet, želimo prijetno potepanje.

Značke: , , , , , , , ,Posredujte mnenje

Uporabite lahko naslednje oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>