Golte4Te dni imamo v Sloveniji peklensko vročino. Celo petintrideset stopinj in več. V Črnomlju je bilo včeraj celo 40 stopinj. Le kam se dati ob sončnem, lepem vremenu, a prevročem? Odgovor je na dlani – podati se je potrebno malo više, v hribe. Mi smo se odpravili na Golte.

Najprej smo se zapeljeljali do Mozirja in sledili tablam v smeri “Golte” do vasi Žekovec, kjer je spodnja postaja vzpenjače na Golte. Tokrat niti pomislili nismo na to, da bi šli peš do vrha. Kupili smo karte in se že po dobrih petih minutah čakanja udobno vzpenjali proti vrhu z gondolo. V hotelu smo smo vzeli prospekt poti z zemljevidom, čeprav smo že po nekaj korakih prišli do prvega smerokaza. Pot je vseskozi označena s smerokaziin čeprav ni markacij se skorajda ne morete izgubiti. Po kakšnih 20 minutah hoje smo se ločili – fanta sta zavila levo proti spomeniku Golte3NPB in na vrh Medvedjaka, kjer je lep razgled na dolino in okoliške hribe, dami pa sva ubrali lažjo (in čisto kratko pot) do gostišča Trije ploti ob umetnem akumulacijskem jezeru. Zleknili sva se v ležalnike, pili sok, opazovali naravo in uživali. Kmalu se nama je pridružila še druga polovica ekipe in nadaljevali smo pot do pastirske koče Stari stani. Po poti smo nabirali dišečo materino dušico in rman, zato sploh ne vem, kako dolgo smo hodili. Naslednjič smo se ustavili na jasi v gozdu pri Jezercih. Pogrnili smo si oddejo in pomalicali v čudoviti naravi. Nadaljevali bi lahko celo do Smrekovca (1h), pa smo se raje odločili za Ledenico, globel, v kateri je bil kljub tej vročini, ki traja že 14 dni, konec avgsusta še vedno sneg! Ob vhodu v globel je bilo prav prijetno hladno.

GolteČeprav smo z vmesnimi postanki hodili skoraj 4 ure, smo čisto prehitro prišli do kapelice, ki je tik pred Mozirsko kočo. Tu smo pričakali pozno popoldne ob klepetanju, igranju taroka in uživanju na klopci v senci mogočnih smrek, preden smo se z gondolo vrnili v dolino.

Pot po Golteh je bila res prijetna, skozi gozdove, po kolovozih in čez travnike. Enostavna pot tudi za manjše otroke. Temperature pa čisto spodobne – okoli 26 stopinj, v dolini pa je bilo krepko preko 30.

 

Značke: , , , , , , , , ,Posredujte mnenje

Uporabite lahko naslednje oznake: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>